cityconstanta@gmail.com

August 3, 2016

Despre arhitectura constanteana moderna din perioada interbelica

Constanta este alaturi de Bucuresti una dintre cele mai graitoare simeze de prezentare a arhitecturii moderne interbelice. Din pacate majoritatea acestor cladiri sunt intr-o stare avansata de degradare, sau au fost modificate intr-un mod irecuperabil. S-a ajuns aici in urma celor 50 de ani de comunism care au dorit sa stearga orice urma a dezvoltarii interbelice, urmati de 25 de ani in care s-a lasat totul pe mana lipsei de educatie a autoritatilor si pe mana lacoma a rechinilor imobiliari. Astfel exceptionalul patrimoniu art deco al Constantei a ajuns sa fie mutilat in fel si chip.
Art deco-ul nu este doar un stil arhitectural, este o epoca, o perioada in istoria omenirii. 1925-1960 avem o epoca in care stilul art deco a devenit sinonim cu arta, arhitectura, designul, stilul de viata.
Prima aparitie a stilului a avut loc in cadrul Expozitiei de Arta Industriala si Decorativa de la Paris 1925 - L'Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes.
Participantii la expozitie au fost acceptati doar cu lucrari ce reprezentau arhitectura moderna a acelor vremuri. Stilul a fost puternic influentat de cubism, bahaus, neoclasic, descoperirea mormantului lui Tutankamon si civilizatiile Americii Latine.


Asa lua nastere stilul ce avea sa-si puna amprenta pe o intreaga era. Cu toate acestea art deco-ul ajunge sa se dezvolte si sa ajunga sa influenteze toate aspectele vietii cotidiene abia dupa importarea in Statele Unite. Aici art deco-ul se imparte in 3 tipologii. Empire sau New York - zgarie nori impresionanti cu elemente gotice si reinterpretari ale unor elemente neoclasice dar si cladiri ce preiau forma ziguratului. Emblematice raman Chrysler Building, Empire State Building ori Rockefller Center.

Al doilea tip este art deco-ul tropical sau Miami. Culori vii, linii curbe (streamline), catarge si ferestre hublou. Tematica pachebotului zugravita in culori pastel.
Cel de al treilea tip este Hollywood art deco. Art deco-ul teatral, cu mixuri de linii drepte si curbe, neoane, proiectoare, design-uri futuriste.
Romania acelei perioade, aflata in cautarea propriei identitati ca stat nou format acheseaza la ce se intampla peste ocean, iar Constanta nu face exceptie. Cu arhitecti specializati peste hotare, nume grele precum : Goldstein, Gosodin, Cantacuzino, Andriescu, Delavrancea, Capsuneanu, Kessikbal si altii, orasul de la malul marii aduna, la fel ca Bucurestiul toate cele trei tipologii ale stilului, pe alocuri adaugand elemente de tip neoromanesc.

Cele mai reprezentative exemple ale variantei New York sunt fostul hotel Carlton,  Aerogara, Bursa Noua, Gara Maritima si fostul AbatorArt deco-ul tropical este reprezentat de foarte multe cladiri cu tematica pachebotului.
In timp ce art deco-ul spectaculos de tip Hollywood este ceva mai putin reprezentat.


0 comments:

Post a Comment

Cele mai citite articole

Recomandam

Arhiva